Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken voeren IBAN-naamcheck in bij overschrijving

08-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
911 keer bekeken
  •  
bankpas internetbankieren betalen overboeken 930 520
Banken gaan vanaf dit jaar beter controleren of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer waar het geld op moet worden gestort. Dat meldt Betaalvereniging Nederland.
Fraude en verkeerde overboekingen tegengaan
De check moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.
Naamcheck
Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing.
Waarschuwing bij afwijkende naam
Als de naam slechts licht afwijkt, wordt de naam die bij het rekeningnummer hoort getoond aan de opdrachtgever. Als de naam sterk afwijkt, gebeurt dit niet en wordt de opdrachtgever gewaarschuwd voor een mogelijke vergissing of fraude. De klant is vervolgens zelf verantwoordelijk voor wat er met de waarschuwing wordt gedaan.
Eerste bij Rabobank
Rabobank voert de check in het tweede kwartaal in. Andere banken volgen daarna.
Banken namen de verkeerde overboekingen onder de loep naar aanleiding van vragen van de Consumentenbond en berichtgeving in het tv-programma Opgelicht. ANP
In 2014 besteedde we aandacht aan IBAN-nummers en hoe makkelijk het fout kan gaan. Bekijk het fragment HIER.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!