Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Banken gaan overboekingen vanaf 2019 sneller afhandelen

Banken gaan overboekingen vanaf 2019 sneller afhandelen

Vanaf mei 2019 zal geld dat wordt overgeboekt bij Nederlandse banken onderling onmiddellijk gebeuren. De Nederlandse bankensector is druk doende om real time-betalingen mogelijk te maken. Op dit moment gebeurt dat alleen nog maar als een overboeking tussen twee rekeningen bij een en dezelfde bank plaatsvindt. NRC meldt dit op basis van het jaarverslag van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) dat deze week is gepubliceerd.

Equens
Tot nu toe kost een overboeking tussen twee verschillende banken binnen Nederland meer tijd. Dit komt omdat de overschrijving loopt via Equens. Dat is een Europese betalingsverwerker die alle overboekingen tussen banken in Europa regelt.

Ook in weekend en tijdens feestagen
De Europese Centrale Bank werkt aan nieuwe regels en afspraken voor Instant Payments. Nederland is alvast begonnen om de financiële infrasctuctuur te moderniseren. Als het systeem volgend jaar gereed is volgt een testfase, waarna in 2019 overboekingen van particulieren onderling binnen een paar seconden plaatsvindt, ook in het weekend en op feestdagen.

Een vaak gehoorde klacht is dat banken overboekingen traag verwerken om extra rente te incasseren, maar dat is volgens Betaalvereniging Nederland al jaren verboden. NRC/Kassa