Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken vrezen klappen door nieuwe regels

30-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
banken_logos_2013_08.jpg
Nederlandse banken zien hun rapportcijfer voor stabiliteit meer dan halveren als nieuwe internationale voorstellen voor bankentoezicht worden ingevoerd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aldus het FD.
Enorme impact
Volgens deze belangenvereniging hebben twee, op het eerste oog technische ideeën van het Bazelse Comité, een wereldwijde club van bancaire toezichthouders, een enorme impact. Het gaat om voorstellen waarbij banken de risico’ s in hun boeken anders moeten beoordelen. De nadruk komt straks te liggen op de solvabiliteit van de klant in plaats van op historische cijfers over wanbetaling.
Dat komt in Nederland, waar zowel huishoudens als bedrijven relatief veel schuld hebben, buitengewoon hard aan.
Solvabiliteitsratio
Niet eerder was bekend hoe groot de gevolgen zijn. ABN Amro, ING en Rabobank hebben de voorstellen losgelaten op hun eigen balans en dan blijkt de belangrijkste solvabiliteitsratio (de graadmeter voor de degelijkheid van een bank) onder de nieuwe meetmethode 45 procent tot 60 procent lager te liggen.
Bron: ANP/FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!