Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst loopt 800 miljoen euro mis door onterechte toeslagen

13-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 belastingdienst
De Belastingdienst heeft de afgelopen twaalf jaar 24 miljard euro aan toeslagen ten onrechte uitbetaald. Het merendeel daarvan komt uiteindelijk terug, maar 1,5 miljard euro staat nog uit en daarvan is 806 miljoen euro afgeschreven als 'oninbaar', zo melden Nieuwsuur en Nieuws en Co.
De Belastingdienst betaalt sinds 2005 de kinderopvangtoeslag uit, en sinds 2006 kwamen daar de huur- en zorgtoeslag bij. Drie jaar later volgde het kindgebondenbudget. Tot eind 2018 betaalde de Belastingdienst in totaal een bedrag van 150 miljard euro uit aan deze vier toeslagen. Dat ging in 16 procent van de gevallen niet goed; zo'n 24 miljard euro werd in die twaalf jaar ten onterecht uitgekeerd.

Complex

Bewindvoerder Alessandro Bos is niet verbaasd over de miljarden die foutief worden uitgekeerd. "Een fout is snel gemaakt. Het toeslagensysteem is complex. Je moet bijvoorbeeld inschatten wat je denkt te gaan verdienen. Dat is voor veel mensen lastig. Ze weten vaak überhaupt niet of ze werk krijgen. Hoeveel uur ze gaan werken, en hoeveel ze gaan verdienen. En als ze bijvoorbeeld gaan samenwonen, heeft dat ook gevolgen voor de hoogte van de toeslagen."
Bron: Nieuwsuur/Nieuws en Co/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!