Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Betere afspraken rond thuisbeademing'

19-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
doctor-stethoscope_32.jpg
Hulpverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en ambulancebroeders moeten beter samenwerken bij de verzorging van de ongeveer 2000 zieken die thuis of in het verpleeghuis permanente beademing nodig hebben. Ambulancebroeders, bijvoorbeeld, moeten meer kennis opdoen zodat ze weten hoe ze met de patiënten moeten omgaan als die onverwachts in een ambulance belanden.
De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning heeft hiertoe woensdag een lijst met aanbevelingen gepresenteerd.
Hulp schoot tekort
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde in 2010 dat de hulp aan de groep patiënten tekort schoot. Het schortte bijvoorbeeld aan een goede overdracht tussen de verschillende hulpverleners die bij de patiënt waren betrokken. Ook was er te weinig kennis over de zorg die de groep patiënten nodig heeft.
Groei
Het aantal mensen dat permanent moet worden beademd, groeit snel. Ongeveer 60 procent van hen heeft een spierziekte. De rest heeft problemen met longen, luchtwegen of in de borstkas. Volgens de vereniging kunnen de meeste aanbevelingen snel worden doorgevoerd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!