Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Betere test prostaatkanker

Betere test prostaatkanker
Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe prostaatkankertest ontwikkeld, die een eind moet maken aan onnodig lichamelijk onderzoek en overbehandeling. Dat meldt de Volkskrant.

Twaalfduizend mannen

In Nederland krijgen jaarlijks ruim twaalfduizend mannen de diagnose prostaatkanker. Die diagnose is gecompliceerd. De klassieke bloedtest, waarbij het eiwit psa in het bloed wordt gemeten, blijkt al langer niet afdoende.


Agressiviteit
Ook de zogenaamde PCA3-test voldoet niet helemaal. Het opsporen van kanker gaat daarmee weliswaar beter, maar de agressiviteit van de tumor kan er niet mee worden gemeten.


"Niet alle kankers moeten behandeld worden"

En dat is juist belangrijk bij prostaatkanker, volgens uroloog in opleiding Gisèle Leyten van het Radboudumc, die dinsdag op dit onderwerp promoveert. ,,Veel mannen hebben prostaatkankercellen, maar niet alle kankers moeten behandeld worden."


Beschikbaar in 2015

Ze ontwikkelde een urinetest die in combinatie met de psa-test het betrouwbaarste beeld van de kanker geeft, zegt Leyten. Naar verwachting is de nieuwe test in 2015 beschikbaar voor gebruik. ANP