Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna kwart Nederlanders heeft slaapproblemen

20-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bed_dekbed_Slaapproblemen_930x520
Bijna een kwart van de Nederlanders vanaf 25 jaar kampte in 2018 met slaapproblemen. Bij mensen die zichzelf arbeidsongeschikt noemden, was het aantal slechte slapers met 58 procent het hoogst. Dat heeft het CBS vastgesteld in zijn Gezondheidsenquête. Van de werkenden had 19 procent vorig jaar last van slaapproblemen. 

Dagelijks functioneren belemmerd

Bij ruim vier op de tien slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur, aldus het CBS. Bij de arbeidsongeschikten komen die gevolgen meer voor dan bij de werkenden.

Geestelijke en fysieke gezondheid van invloed

Uit analyse op basis van de Gezondheidsenquête blijkt dat geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn samenhangen met de gemelde slaapproblemen. Geestelijk ongezonde personen hadden een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde 2,5-maal de kans op slaapproblemen. Ook hadden personen die in de voorafgaande vier weken pijn hadden een 1,8-keer hogere kans op slaapproblemen.
Tip: Wil je weten wat je moet doen om slaap te vallen bij hitte? Lees: Hallo, hitte! Zó slaap jij vannacht als een roosje
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!