Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bioscoopbezoek nam in 2013 iets toe

07-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
filmrol_03.jpg
Het aantal mensen dat in 2013 een film keek in de bioscoop nam afgelopen jaar iets toe vergeleken met 2012. De bioscopen, filmtheaters en arthouses blikken met 30,8 miljoen bezoekers terug op een redelijk jaar, zo bleek dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de film- en bioscoopbranche in Amsterdam.
Toename
Het bioscoopbezoek nam 0,8 procent toe ten opzichte van 2012, zei Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). In totaal kwamen er afgelopen jaar ruim 3000 bioscoopstoelen bij, waarmee het totaal op 137.000 komt. Hoewel de nieuw geopende bioscopen goed draaiden, zagen de meeste andere een daling van de bezoekersaantallen. De totale inkomsten uit de kaartverkoop kwamen vorig jaar uit op ruim 249 miljoen euro.
Bezochte films
De film die vorig jaar de meeste bezoekers trok was Despicable Me 2 (914.893). Voor de Nederlandse film was 2013 een goed jaar. In totaal bezochten bijna 6,3 miljoen mensen een Nederlandse film tegen 4,3 miljoen een jaar eerder. Van de Nederlandse producties behaalden 21 de 'gouden film'-status met meer dan 100.000 bezoekers. Verliefd op Ibiza was met bijna 715.000 bezoekers de best bezochte Nederlandse film, De nieuwe wildernis volgde op 2 en Spijt! eindigde op de derde plek.
Filmhuizen en arthouses
De arthouses en filmhuizen zagen een daling van 1,5 procent in het aantal bezoekers naar ruim 2,3 miljoen. Het jaar ervoor was een zeer succesvol jaar door de Franse film Intouchables. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), riep tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst filmmakers op na te denken over het feit dat Nederlandse arthousefilms zo weinig publiek trekken. Ze complimenteerde de branche echter voor zijn ondernemingszin, waardoor weinig last wordt ondervonden van de crisis.
Jaarlijkse prijs
Verder werd bekend dat Joachim Wolff, oud-directeur van de Wolff Cinema Groep, de Jan Nijland Zilveren Roos 2014 heeft gekregen. Deze jaarlijkse prijs, een bedrag van 20.000 euro, is bedoeld voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!