Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

BKR: schulden twintigers en dertigers zorgelijk

BKR: schulden twintigers en dertigers zorgelijk

De schuldensituatie bij twintigers en dertigers is zorgelijk. Dat zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Volgens de bestuursvoorzitter komen jongeren al vroeg in de problemen.

Betalingsachterstanden

Het hoogste percentage betalingsachterstanden zit in de leeftijd tussen 31-40 jaar. Bijna 12 procent van deze groep heeft een zo'n achterstand. Van de twintigers heeft meer dan 10 procent een betalingsachterstand. En van de nog jongere leeftijdscategorie van 18-24 jaar heeft al 8 procent een betalingsachterstand. Naarmate mensen ouder worden, daalt het percentage achterstanden. Eén en ander blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR.

Lichte groei

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand is de afgelopen 6 maanden met ruim 5.000 gestegen naar circa 675.000. Ook steeg het totaal aantal mensen met een geregistreerd krediet. In totaal zijn er nu meer dan 10,9 miljoen mensen met een geregistreerd krediet, aldus de Kredietbarometer.

BKR: studieschulden meenemen

De BKR Kredietbarometer geeft slechts zicht op een deel van iemands schuldenpositie. Studieschulden worden er niet in meegeteld. "Het feit dat de overheid de studieschuld niet wil registreren baart zorgen", zegt Peter van den Bosch van het Bureau Kredietregistratie. "Als samenleving moeten we niet de kop in het zand steken en ervoor zorgen dat zowel consumenten als kredietverstrekkers één totaaloverzicht hebben van alle uitstaande leningen en het betaalgedrag. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen niet in de schulden terechtkomen."