Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boete voor tabaksfabrikant die illegaal studentenverenigingen sponsorde

18-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret 930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft Japan Tobacco International (JTI) boetes opgelegd voor het maken van exclusiviteitsafspraken met Nederlandse studentenverenigingen. Een woordvoerder van de NVWA bevestigt een bericht van Trouw hierover.

'Merken exclusief geleverd'

De NVWA nam de mogelijk illegale banden tussen JTI en Nederlandse studentenverenigingen onder de loep na onderzoek door de onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat JTI tegen betaling exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen had bedongen. Het NVWA-onderzoek wees uit dat dit klopt.
Volgens Trouw gaat het om negen boetes, maar de woordvoerder kan daar niets over zeggen. Ook over de hoogte van het totale boetebedrag kan hij geen uitspraken doen, omdat de NVWA die informatie volgens hem niet openbaar mag maken. Wel bevestigt hij dat de bedragen beginnen bij 45.000 euro, ,,en dat kan oplopen tot hoge boetes’’. ANP/Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!