Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Brexit kost bedrijven Nederland nu al geld'

27-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_kantoorgebouw
Het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Door de onzekerheid over de uitkomst van het brexitproces zien veel ondernemers bijvoorbeeld orders uitgesteld worden. Dat stelt de belangenvereniging evofenedex vrijdag.
Meldpunt  
De ondernemersorganisatie kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van bezorgde leden. Zij heeft een meldpunt geopend waar ook andere bedrijven terecht kunnen met hun zorgen over brexit en waar zij hun wensen kenbaar kunnen maken voor een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Vooral handels- en productiebedrijven hebben last van de onzekerheid, die hun Britse handelspartners kopschuw maakt. Evofenedex, dat de belangen behartigt van ondernemers die veel zaken doen in het buitenland, wil met behulp van het meldpunt die problemen in kaart brengen.
Groot-Brittannië groot handelspartner
Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van ons land, en is volgens evofenedex goed voor zo’n 300.000 banen. In totaal stak in 2015 voor 38 miljard euro aan exportproducten de Noordzee over. Daar staat een import ter waarde van 21 miljard euro tegenover.
Trump  
Behalve de brexit is ook het handelsbeleid van de nieuwe Amerkaanse president Donald Trump een bron van zorg. Hij heeft al een streep gezet door een handelsverdrag met Aziatische landen en wil ook het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA ter discussie stellen.
Met name dat laatste kan volgens evofenedex ook het Nederlandse bedrijfsleven raken. Ondernemers die bijvoorbeeld naar Canada exporteren en van daaruit ook de Amerikaanse en Mexicaanse markt bedienen, kunnen behoorlijk last krijgen van eventuele handelsbeperkingen. ANP

Meer over:

bedrijven, trump, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!