Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brexit: prijs medicijnen 100 miljoen omlaag

07-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pillen geld 930x520
De koersdaling van het Britse pond leidt dit jaar tot lagere prijzen van medicijnen. In totaal zullen de prijzen van geneesmiddelen bij apothekers naar verwachting met 100 miljoen euro dalen. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend. De koersdaling is het gevolg van het aangekondigde vertrek van de Britten uit de Europese Unie.
Mogelijke premiedaling
Het voordeel komt terecht bij de zorgverzekeraars en de overheid. In theorie zou dit kunnen leiden tot een premiedaling voor cliënten, maar het is de vraag of dit gebeurt, zegt Ronald van der Vaart van de SFK. Verzekeraars zouden ook hun reserves kunnen aanvullen. Apothekers ondervinden er waarschijnlijk niet veel last van doordat hun tarieven hetzelfde blijven.
Financiële nadeel
 financiële nadeel komt terecht bij de pillenfabrikanten of de groothandel. Zij krijgen minder geld voor hun producten.
Gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel
De prijzenwet in Nederland bepaalt dat de maximumprijs wordt gebaseerd op de gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De pond daalde inmiddels van 1,36 naar 1,16 euro en dat werkt dus door in de maximumprijs. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!