Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cacaoboer profiteert niet van Fairtrade

12-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
chocolade_03.jpg
De organisatie Fairtrade komt zijn beloftes aan cacaoboeren niet na. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat boeren niet de minimumprijs ontvangen voor hun waren en dat de consument vooral extra betaalt voor het onderhouden van kantoren, salarissen en zakenreizen van de organisatie Max Havelaar.
Onderzoek
Het Nederlands Dagblad deed samen met Afrikaanse journalisten van het onderzoeksforum Fair, Forum for African Investigative Reporters, onderzoek onder meer dan zeventig boeren in Ivoorkust, Ghana, Kameroen en Nigeria. De cacaoboeren lieten weten dat hun leven niet merkbaar is verbeterd door hun aansluiting bij de organisatie. Bovendien ontvangen de boeren vaak niet meer dan boeren die niet zijn aangesloten bij de Fairtrade-organisatie. Ook de jaarverslagen van de stichting bevestigen de uitslagen van het onderzoek.
Fairtrade
Een stuk chocola mag zich pas onder het Fairtrade logo scharen wanneer het een eerlijke prijs voor de producenten belooft. Stichting Max Havelaar is de Nederlandse tak van de organisatie. Max Havelaar garandeert dat cacaoboeren de minimumprijs van 2 euro per kilo zouden ontvangen. Maar uit het onderzoek blijkt dat de cacaoboeren vaak niet meer dan 1,60 per kilo ontvangen. Voor elke verkochte chocoladeletter en chocoladereep met het Fairtrade-logo ontvangt Max Havelaar 2,5 procent - zo'n 4 cent per reep. Een cacaoboer in Afrika krijgt niet meer dan 2 cent extra voor diezelfde reep.
Max Havelaar
Max Havelaar reageert dat de verlaging van uitbetaling aan cacaoboeren komt door het kosten van export, transport naar de haven en opslag. Verder zouden de boeren een Fairtrade-premie ontvangen als bonus, een toeslag die kopers betalen aan de coöperatie. Deze premie zou gebruikt worden om de gemeenschap te verbeteren, waaronder het schenken van schoolspullen voor regionale scholen. Fairtrade blijkt echter niet te controleren of dit werkelijk gebeurt. Bovendien blijkt de bonus vrij laag te liggen: de verkoop leverde Max Havelaar in 2010 een half miljoen euro op, maar de cacaoboeren ontvingen minder dan 250.000 euro als bonus.
Klik hier om de reactie van Peter D'Angremond, de directeur van Max Havelaar, op de kritiek in zijn persoonlijke brief te lezen.
Bronnen: Nederlands Dagblad/Trouw/Haarlems Dagblad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!