Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CO2-uitstoot auto's 40% omlaag in 2030

03-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Uitlaat 930x520
Het Europees Parlement wil dat de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen in 2030 40 procent minder is dan in peiljaar 2021. Dat gaat verder dan de 30 procent die de Europese Commissie heeft voorgesteld, maar is minder dan de milieucommissie van het parlement met steun van de milieubeweging had geëist.
Het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie moeten nu in onderhandeling over een definitieve norm. De commissie vreest dat de strengere normen slecht zijn voor de Europese auto-industrie en banen zal gaan kosten. Maar zij werden door het parlement aangenomen met 389 tegen 239 stemmen.

Hogere norm

De lidstaten bespreken de voorstellen volgende week voor het eerst. Vooral de grote autoproducerende landen, zoals Duitsland, liggen dwars. Nederland is voor hogere normen. Auto's en bestelwagens zorgen in Europa voor ongeveer 15 procent van de CO2-uitstoot.

Tevreden over de uitslag

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, een van de initiatiefnemers van het compromisvoorstel, was tevreden over de uitslag. Ook GroenLinks-parlementariër Bas Eikhout is blij dat het parlement de noodzaak van ambitieuze regelgeving erkent, maar hij had verder willen gaan.

Niet voldoende

Milieudefensie spreekt van een ,,goede stap'', maar volgens de organisatie is dit nog niet genoeg om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. ,,Daarvoor is een reductie van zo'n 60 procent in 2030 nodig.''

Erg bezorgd

De Europese autobrancheorganisatie ACEA is duidelijk niet tevreden. ,,We blijven in het bijzonder bezorgd over de uiterst agressieve CO2-reductiedoelstellingen en het opleggen van verkoopquota voor elektrische voertuigen'', stelt de sectorlobby. ,,Consumenten kunnen niet gedwongen worden om elektrische auto's te kopen, zonder de nodige infrastructuur of prikkels.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!