Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CO2-uitstoot in Nederland in 2016 gestegen

05-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fabrieken_Co2_930x520
Nederland scoort slecht bij het terugdringen van de uitstoot van koolstofdioxide. In 2016 nam de CO2-emissie uit fossiele brandstoffen met 0,4 procent toe, terwijl gemiddeld in de EU de uitstoot ten opzichte van 2015 met 0,4 procent afnam.
Schattingen
Dat blijkt uit schattingen van het Europese statistiekbureau Eurostat die donderdag zijn gepubliceerd. De uitstoot ging het sterkst omlaag in Malta met een spectaculaire 18,2 procent en Bulgarije (min 7 procent). De slechtste prestaties leverden Finland (8,5 procent toename) en Cyprus (plus 7,0 procent).
Goed voor 80 procent
Volgens Eurostat waren er in 2016 meer lidstaten waar de CO2-emissie steeg dan EU-landen waar de uitstoot afnam. De uitstoot van koolstofdioxide is goed voor 80 procent van alle broeikasgassen die zorgen voor klimaatverandering.
Urgenda-klimaatvonnis
Greenpeace ,,schrikt maar is niet verbaasd over de uitkomsten van Eurostat". ,,Een nieuw kabinet moet inzetten op het sluiten van alle kolencentrales in ons land om aan het gerechtelijke Urgenda-klimaatvonnis te voldoen", zegt de internationale milieuorganisatie in een reactie.
Raakt nu ver uit zich
In 2015 bepaalde de rechter in een zaak die milieuorganisatie Urgenda tegen het kabinet aanspande dat Nederland meer moet ondernemen om de uitstoot van CO2 te verminderen en wel met 25 procent in 2020. ,,Dat raakt nu ver uit zicht", aldus Greenpeace. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!