Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument betaalt fors meer voor boodschappen

12-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Boodschappen, supermarkt 930x520
Klanten van Nederlandse supermarkten moeten veel meer betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. De totaalprijs van Kassa's Boodschappenmandje is met maar liefst 8 procent gestegen. Volgens supermarktdeskundige Paul Moers zet deze stijging voorlopig door.
Stijging
In de vergelijking zijn de goedkoopste varianten van 26 alledaagse producten meegenomen die te koop waren in een vestiging in de regio Utrecht van 5 landelijke supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Vorig jaar maart waren klanten daar voor de boodschappen daar 202,50 euro kwijt. Begin mei 2018 is de prijs 218,10 euro, een stijging van 7,74%.
Kaas en appelmoes
Vooral de kaas en appelmoes zijn fors in prijs gestegen ten opzichte van de meting iets meer dan een jaar geleden. Aardappelen zijn juist veel goedkoper. Paul Moers stelt dat de prijs van kaas omhooggaat door de grote vraag naar Nederlandse kaas vanuit Europa. En waar appelmoes te kampen heeft met een slechte appeloogst is de aardappeloogst juist goed geweest.
Economische crisis
In algemene zin stijgen de prijzen van boodschappen volgens Moers doordat supermarkten bezig zijn met een inhaalslag. Vanwege de economische crisis zijn de prijzen in voorgaande jaren nauwelijks gestegen. Van sommige producten ligt de prijs nu zelfs op het niveau van 2000, aldus de supermarktdeskundige. Nu Nederlanders meer te besteden hebben willen supermarkten daar hun graantje van meepikken. En die prijsstijging, verwacht Moers, zal voorlopig doorzetten.
Vanavond in Kassa om 19.05 uur op NPO 1 wordt duidelijk in welke supermarkt Kassa’s boodschappenmandje 2018 het goedkoopst is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!