Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Consument minder positief

Consument minder positief

De stemming onder consumenten is in augustus iets minder positief dan een maand eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het consumentenvertrouwen daalde 2 punten en komt uit op 21. Het oordeel over het economisch klimaat is iets minder positief. De koopbereidheid verandert niet, zo merkte het statistiekbureau op.

Met 21 ligt het consumentenvertrouwen ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. Het consumentenvertrouwen ligt al sinds eind 2016 boven de 20.

Duurzame goederen

Het CBS kwam ook met cijfers over de consumentenbestedingen in juni naar buiten. Die namen met 2,8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Er werd vooral meer uitgegeven aan duurzame goederen, zoals auto's en elektrische apparaten. Ook aan energie en water werd meer besteed, terwijl de uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen ook aandikten. Aan diensten, zoals verzekeringen, woningverhuur en openbaar vervoer, werd ruim 2 procent meer besteed. ANP/CBS