Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument stuurt geld naar CJIB door phishingmails

21-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
CJIB 930x520HOME
Sinds een paar weken worden consument overspoeld door phishingmails die afkomstig lijken van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Er zijn mensen die de nep aanmaningen betalen aan het CJIB en niet aan de oplichters. Dat meldt het AD.
Tientallen betalingen
Marjan van Mierlo van het CJIB zegt dat ze tientallen betalingen hebben ontvangen terwijl deze consumenten geen overtredingen hebben begaan. Het CJIB stort het geld terug als blijkt dat de persoon geen verkeersboete heeft openstaan.
Geloofwaardig
Volgens het CJIB zijn er momenteel negen varianten in omloop. De mails zien er echt uit. Zo zijn er geen kromme zinnen, heeft het een CJIB-logo en zijn de bedragen geloofwaardig. De hoogte van de boetes variëren van een paar tientjes tot honderden euro's.
De geloofwaardigheid wordt versterkt als de afzender noreply@cjib.nl is. Alleen een belangrijk verschil: het CJIB stuurt geen boetes of aanmaningen via de e-mail.
Aangifte
Het CJIB geeft aan dat ze iedere keer aangifte doen, maar is het lastig omdat een phishingmail maar enkele dagen mee gaat. Een nieuwe variant is dan alweer in omloop.
Bron: AD
Klik hier voor de meest recente phishing mails.

Meer over:

cjib, phishingmails
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!