Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Consument verliest vertrouwen in huizenmarkt'

'Consument verliest vertrouwen in huizenmarkt'

Het Nederlandse woningmarktvertrouwen is voor het eerst in 4,5 jaar negatief, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is het sentiment gedaald. Ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen.

Koopwoning slecht betaalbaar voor starters

Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de huizenmarkt, zullen de koop van een woning uitstellen, of er geheel vanaf zien. Ruim de helft van de starters noemt de slechte betaalbaarheid van een koopwoning als reden voor het afgenomen vertrouwen. Doorstromers zien het iets minder somber in. Toch vindt een derde het geen gunstige tijd om een ander huis te kopen.

Marktindicator

Vereniging Eigen Huis heeft samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de 'Eigen Huis Marktindicator' ontwikkeld. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten. De Eigen Huis Marktindicator baseert zich op maandelijkse peilingen onder Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De Eigen Huis Marktindicator stond in maart op 99 punten; één punt onder de neutrale waarde van 100.