Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Consumenten gaan meer betalen voor gas en elektriciteit

Consumenten gaan meer betalen voor gas en elektriciteit

Consumenten gaan meer betalen voor gas en elektriciteit. Dat blijkt uit de energiemonitor van ABN AMRO van september. De energierekening valt niet alleen duurder uit door hogere belastingen maar ook door gestegen grondstofprijzen van gas en kolen.

De groothandelprijs van elektriciteit ligt nu op 63 euro per megawattuur. In februari van dit jaar lag die prijs een stuk lager, namelijk op 37 euro.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die de prijs van gas en elektriciteit opdrijven. Er is bijvoorbeeld een grotere buitenlandse vraag naar elektriciteit. In België zijn enkele kerncentrales uitgevallen vanwege groot onderhoud. De vraag naar Nederlandse elektriciteit is daardoor toegenomen.

Naast een grotere buitenlandse vraag is ook de prijs van CO2-emissierechten fors gestegen. De positieve economische ontwikkelingen zorgen voor een verhoogde vraag naar energie. Dit drijft ook de prijs op.

Hoeveel meer?

Hoeveel de energierekening van de consument zal stijgen is nog niet duidelijk. Het nieuwe tarief dat op 1 januari van kracht zal gaan, is onder andere afhankelijk van hoe de energieprijzen zich de komende maanden gaan ontwikkelen. ABN AMRO