Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Consumentenbond: houd inspectiegegevens horeca toegankelijk

Consumentenbond: houd inspectiegegevens horeca toegankelijk

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca makkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabel.

Donderdag 13 december debatteert de Tweede Kamer over het openbaar maken van inspectiegegevens van toezichthouders op de volksgezondheid. Kamerleden De Groot (D66) en Graus (PVV) dienen dan een motie in voor het behoud van de kleurcodering, waarmee consumenten in één oogopslag zien hoe een horecagelegenheid scoort. De Consumentenbond dringt er bij de Tweede Kamer op aan deze motie te steunen.

'Prikkel om hygiëne prioriteit te maken'

‘Wij pleiten al jaren voor de openbaarmaking van de inspectiegegevens', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. 'Een bruikbare presentatie van de resultaten is daarbij essentieel. Hiermee kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken. En voor horecagelegenheden is het een prikkel om hun hygiëne prioriteit te maken.'

Kleurcodering

De kleurcodering  groen, geel, donkeroranje of rood geven het totaaloordeel van de inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weer. De codering laat op een overzichtelijke manier zien of horecagelegenheden zich aan de voorgeschreven hygiëne-eisen houden. Door het afschaffen van de kleurcoderingen verliest het huidige systeem zijn kracht.

Overtredingen gestegen

Uit de laatst bekende cijfers van de NVWA  blijkt dat 43 procent van de horeca- en ambachtelijke bedrijven, die in 2017 zijn geïnspecteerd, de regels overtrad. In 2016 stonden 585 bedrijven onder verscherpt toezicht. In 2017 steeg dit aantal naar 664.