Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: sjoemelen met online reviews 'fluitje van een cent'

28-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
webshop webwinkel online shoppen 930 520
De Consumentenbond adviseert om niet al te veel waarde te hechten aan lyrische reviews over bedrijven of producten op internet. Het blijkt "kinderlijk eenvoudig" om beoordelingen te manipuleren, valse reviews te plaatsen of ze in te kopen. Controle schiet tekort.

Nepreviews over nepbedrijf

Onderzoekers van de Consumentenbond verzonnen een bedrijf en meldden dit aan bij Kiyoh en Trustpilot, twee grote reviewplatforms. Vervolgens schreven ze zelf reviews. Beide platforms onderschepten verschillende beoordelingen die van één computer afkomstig waren. Maar zodra de onderzoekers wisselende IP-adressen gebruikten, accepteerde Kiyoh ze allemaal. Ook toen de onderzoekers twee identieke beoordelingen onder elkaar plaatsten. Trustpilot was alerter en stond, waarschijnlijk gealarmeerd door de eerdere poging, ook de nieuwe beoordelingen niet toe.

Recensies zijn te koop

De onderzoekers huurden ook een bedrijf in dat voor 15 euro binnen een dag drie lyrische beoordelingen schreef en met verschillende accounts op de Facebookpagina van het verzonnen bedrijf plaatste. Facebook controleert deze beoordelingen niet. Het ingehuurde bedrijf blijkt ook neprecensies te verkopen voor producten op Bol.com. En Bol.com controleert een beoordeling pas als deze 3 keer is gerapporteerd.

Reviews 'steeds belangrijker'

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit 2017 blijkt dat bijna driekwart van de consumenten gebruikersreviews mee laat wegen in het oriëntatie- en keuzeproces. Reviews kunnen nuttig zijn voor consumenten, zeker als ze feitelijk zijn en de plus- en minpunten van producten weergeven. Toch blijft het ook dan opletten: soms krijgen consumenten een product gratis of met korting in ruil voor een productreview. Dat kan de beoordeling kleuren. Zolang bij elke review duidelijk staat aangegeven of deze gesponsord is, is dat geen probleem, stelt de ACM.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!