Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Controle op belastingadviseurs moet strenger

Controle op belastingadviseurs moet strenger

Voor criminelen is het kinderlijk eenvoudig om als belastingadviseur aan de slag te gaan en zo toegang te hebben tot de meest privacygevoelige gegevens. Uit onderzoek van Kassa (BNNVARA) blijkt dat iedereen zomaar belastingadviseur mag worden. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat de controle op deze adviseurs strenger moet en wil dat het nieuwe kabinet tenminste een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht stelt.

Privacygevoelige gegevens
Kassa deed onderzoek naar websites die tegen betaling toeslagen voor je aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor gebruiken zij privacygevoelige gegevens zoals persoonsgegevens en burgerservicenummer (BSN). Om namens klanten toeslagen aan te kunnen vragen, moet een belastingadviseur wel beschikken over een zogeheten beconnummer. Maar dit nummer wordt aan iedereen die het aanvraagt uitgegeven, zonder dat daar controle op zit. Een beconnummer kan bijvoorbeeld ook door iemand met een strafblad worden aangevraagd.

Inhoudelijke toets
Nijboer vindt dat er meer controle op de uitgifte van deze beconnummers moet komen en gaat daar vragen over stellen aan de nieuwe staatssecretaris van Financiën, Menno Snel. “Er moet een inhoudelijke toets komen bij de uitgifte van het beconnummer. Dit kan ten eerste door het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Daarnaast moet de aanvrager aannemelijk maken dat hij ook écht belastingconsulent is, door bijvoorbeeld werkervaring, opleidingen of aansluiting bij een beroepskoepel.”

Proef op de som
Kassa nam de proef op de som. Een redacteur zonder enige fiscale kennis schreef zich bij de KvK in als belastingconsulent en kreeg een beconnummer. Vervolgens deed zij zich op straat voor als een belastingconsulent die gratis berekende op welke toeslagen mensen recht hadden. Met weinig moeite haalde ze een aantal mensen over om hun persoonsgegevens en BSN achter te laten.

Identiteitsfraude
Een crimineel kan dus identiteitsfraude plegen en met deze gegevens van iemand anders een huis huren waar een wietplantage in zit of een auto gehuurd worden waar een overval mee gepleegd wordt.

Bekijk het fragment hieronder terug.