Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'CV-installateurs adviseren vrijwel nooit 'duurzaam''

02-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verwarming 930x520
Cv-installateurs adviseren klanten vrijwel nooit over duurzame alternatieven voor de cv-ketel, meldt Vereniging Eigen Huis op basis van eigen onderzoek. Zodra een oudere cv-ketel moet worden gerepareerd of vervangen is in veel woningen het nodige aan energie te besparen. VEH wil "de kwaliteit van voorlichting en advisering door installatiebedrijven en cv-monteurs snel op orde komt". 

'Klant brengt het onderwerp ter sprake'

Volgens VEH adviseert 97,5 procent van de installateurs zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Ruim driekwart van de 1.414 ondervraagde eigenwoningbezitters heeft vorig jaar een cv-installateur over de vloer gehad, maar in slechts 1 op de 10 keer begon de deskundige over duurzame alternatieven voor de oude cv-ketel. Als er werd gesproken over energiebesparing en verduurzaming, dan was dit op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 2,5 procent van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv-ketel, aldus de belangenvereniging van woningbezitters.
Van de ruim 4,5 miljoen eigen woningen stookt nu nog 86 procent op gas. Het kabinet zet in op woningbouw zonder gasaansluitingen. Uit het onderzoek van de vereniging blijkt dat slechts 20 procent begrip heeft voor een 'verplicht' duurzaam alternatief als hun cv-installatie in de toekomst moet worden vervangen.

'Warmtepomp nog geen goed alternatief voor cv-ketel'

Twee derde van de ondervraagden zegt de komende drie jaar nog niet te zullen kiezen voor een alternatief voor de cv-ketel zoals een (hybride) warmtepomp. Als de huidige ketel moet worden vervangen, kiest de helft voor een zuinigere ketel.
Doorslaggevend voor die keuze is de hoge prijs van een warmtepomp. Daarnaast zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek, mogelijke lawaaioverlast en noodzakelijke aanpassingen in huis zoals meer en betere isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen. Bron: VEH
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!