Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Diabetespatiënten krijgen sensor vergoed

01-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fmg diabetes 930x520
Voor vier groepen mensen wordt de Flash Glucose Monitoring (FGM) vergoed, dat heeft Zorginstituut Nederland (ZIN) besloten. Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft laten weten erg blij te zijn met dit besluit. Dit betekent dat zo’n 40.000 mensen met diabetes in aanmerking komen voor een vergoeding van de FGM.

Vier groepen

Kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud met diabetes type I, volwassen met diabetes type I van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen (64 mmol/mol of hoger), zwangere vrouwen met diabetes type I en II en vrouwen met diabetes type I en II die de wens hebben om zwanger te worden krijgen in de loop van 2018 een vergoeding voor de FGM. De verwachting is dat de mensen die tot de vier groepen behoren in de loop van de zomer in aanmerking komen voor de vergoeding. Op dit moment zij onder meer de zorgverzekeraars en leveranciers aan zet om dit alles in goede banen te leiden. 

‘Eerste stap’

DVN is van mening dat de FGM voor meer groepen vergoed moet worden. De vereniging vindt dit echter een zeer belangrijke stap. Het Zorginstituut heeft aangekondigd binnenkort met de DVN in gesprek te gaan hierover.

VGZ

In maart dit jaar werd de FreeStyle Libre (FSL) al vergoed voor kinderen met diabetes die verzekerd zijn bij VGZ. Dit initiatief komt bij de zorgverzekeraar zelf vandaan. De FSL is een klein apparaatje dat je op de bovenarm plaatst en deze kan twee weken blijven zitten. De FSL meet elke 15 minuten de glucosewaarde. Met een scanner of je telefoon kan je op elk moment van de dag aflezen hoe hoog je waarde is. Hierdoor hoeven kinderen niet meer 7 keer of vaker op een dag in hun vinger te prikken om de bloedsuikerspiegel te meten. 
Bron: DVN
Lees hier het artikel van DVN
Bekijk hier het fragment:
Lees hier de artikelen: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!