Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Dilemma: papieren of katoenen zakdoek?

Dilemma: papieren of katoenen zakdoek?
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: kies je voor een katoenen of een papieren zakdoek? Het is volop winter en we snotteren wat af. We begraven onze neus in talloze papieren zakdoekjes, maar ook de katoenen variant wordt nog volop gebruikt. Jaarlijks snuiten we ongeveer 1200 keer onze neus, meegerekend dat we vier keer per jaar echt snotterig zijn. Dat staat gelijk aan een kleine 800 papieren zakdoekjes of 30 stoffen zakdoeken die af en toe gewassen worden.

Milieuonvriendelijk katoen

Een katoenen zakdoek kan alleen maar duurzamer zijn, als hij minstens 9,5 jaar gebruikt wordt! Zelfs dan is het verschil met papieren zakdoekje klein. Dat komt omdat de productie van  katoen en het weven van de zakdoek erg veel energie kosten en daarom een grote impact op het milieu hebben.

Duurzaam papier

Het gebruik van papieren zakdoekjes is vijf tot zeven keer duurzamer dan stoffen zakdoeken. Wanneer je trouwens tissues uit een doos gebruikt, ben je nog duurzamer bezig. Dat komt, omdat die zakdoekjes uit minder dik papier bestaan dan pakjes zakdoeken.

 

Katoen belast meer dan papier

Weliswaar moet voor papieren zakdoeken houtpulp van bomen worden geperst, maar dat hout komt uit goed beheerde bossen en dus niet uit bedreigd oerwoud. Het productieproces van papieren zakdoekjes is veel minder belastend dan de elektriciteit en de katoen die nodig is voor de ouderwetse stoffen zakdoek. Helemaal als je bedenkt dat veel katoenen zakdoeken uit China komen, waar de elektriciteit die nodig is voor het verwerken van zakdoeken, voornamelijk uit kolen komt. Die stoffen zakdoek is misschien prettig voor je neus, het milieu is er absoluut niet bij gebaat.

 

Bron: Ecosystem