Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dilemma: wijn uit fles of doos?

14-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1425 keer bekeken
  •  
20140114-kassa-groen-dilemma2_3.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week is: wat is nu duurzamer, wijn uit een fles of uit een kartonnen pak?
Verpakkingen
Je loopt vast wel eens langs het wijn-schap in de supermarkt. Daar liggen, behalve de wijnflessen, ook kartonnen pakken met wijn. De meeste mensen laten die dozen links liggen: 88 procent van de wijn wordt namelijk uit flessen geconsumeerd en maar twaalf procent uit het kartonnen pak. Wat is nu duurzamer, wijn in een kartonnen pak of uit een glazen fles? Het kartonnen pak wordt ook wel de bag-in-box genoemd en bevat minimaal twee liter wijn. De bag-in-box is meestal gemaakt van gebleekt karton, een plastic zak en een plastic tuitje. Een fles wijn bevat meestal drie-kwart liter wijn en is gemaakt van glas.
Duurzaamheid
Welke van de twee verpakkingen is nu het duurzaamst? Het allerbelangrijkste bij het berekenen van de duurzaamheid is het gewicht van de verpakkingen. Een fles wijn is in verhouding twintig keer zwaarder dan een bag-in-box. Meer gewicht betekent meer grondstoffen, om die verpakkingen te fabriceren. Meer glas dus. Het vervoer van die zware fles kost meer brandstof dan het vervoer van die kartonnen pakken. Naast het gewicht, speelt het productieproces ook een belangrijke rol. Voor de productie van het kartonnen pak wordt gerecycled papier en plastic gebruikt. Voor de productie van een flés wijn wordt glas gebruikt. Dit glas moet je smelten. Daarbij gebruik je veel warmte en dus aardgas. Al met al 50 procent meer energie dan je gebruikt voor de bag in box.
Fles
Jaaa…en al die fles-drinkers dan, die de volgende ochtend hun lege wijnfles ook braaf naar de glasbak brengen? Helaas! Het recyclen van de fles, waarbij het glas opnieuw wordt gesmolten, kost ook weer een hoop energie! Voor de productie van een bag-in-box verpakking verbruik je dus veel minder grondstoffen en energie dan voor een glazen fles. En het vervoeren ervan is door de lichte verpakking ook nog eens een stuk efficiënter. Oh denk je nu: "Maar zo'n kartonnen pak kan toch niet goed zijn voor de wijn?" Nou wees niet bang, dat is een mythe! Het pak behoudt de kwaliteit omdat de wijn. Door het ventiel in het kraantje komt de wijn niet in aanraking met zuurstof. Na opening blijft de wijn voor minstens acht weken houdbaar, langer dan de fles dus. Aan de verpakking zal het dus niet liggen, over de kwaliteit-van de-wijn-zelf kan uw tekenaar geen uitspraken doen. Bron: Blonk Consultants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!