Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB bezorgd over dalend gebruik contant geld

29-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
geld kistje kluisje 930x520
De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. Dat zegt Coen Voormeulen, directeur Cash van de centrale bank, maandag in het AD. Minder dan vier op de tien betalingen verlopen nog contant, zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.
Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. ,,Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. ,,Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

Contactloos betalen

De opmars van pinbetalen is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders in nog maar 39 procent van de gevallen contant, blijkt uit de cijfers. Banken en belangenbehartigers van diverse toonbankinstellingen als detailhandel, horeca en benzinestations, hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de promotie van pinnen.

Streven naar minder cash

De afgesproken streefwaarden van 60 procent pin en 40 procent contant zijn inmiddels bereikt. Het daarvoor in 2005 in het leven geroepen Convenant Betalingsverkeer wordt maandag beëindigd. Evengoed blijven de partijen streven naar minder cash.

Contact geld algemeen geaccepteerd blijven

DNB zou graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Voormeulen spreekt in de krant van een poldermodel. ,,Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”

'Beperkte bijsturing'

In landen als Noorwegen en Zweden hebben autoriteiten al wettelijke maatregelen genomen. Beide landen hebben volgens DNB laten zien dat met ,,beperkte bijsturing" contant geld ook bij een aanzienlijk kleiner aandeel in het toonbankbetalingsverkeer goed kan blijven functioneren als betaalmiddel.

'Betalen moet voor iedereen mogelijk blijven'

Detailhandel Nederland is al jaren blij met de groei van het veiliger en efficiënt geachte elektronisch betalen. De branchevereniging benadrukt dat in winkels betalen voor iedereen mogelijk moet blijven. Contant geld zal volgens de vereniging de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!