Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Duizenden euro’s besparen door oversluiten lening'

'Duizenden euro’s besparen door oversluiten lening'

Consumenten met een lening kunnen veel geld besparen door deze over te sluiten naar een andere bank of kredietverstrekker, meldt Geld.nl. Op de vergelijkingssite behaalden 1.300 respondenten gemiddeld een besparing van 5.000 euro. Het voordeel is te behalen door een lening aan te gaan met een lagere rente. Door de looptijd van de lening ook te bekorten ben je sneller klaar met aflossen.

Maandlasten hoger, toch geld over

De 1.300 deelnemers aan het onderzoek betaalden eerst gemiddeld 7,45 procent rente voor hun leningen. Na oversluiting zou de rente uitkomen op 4,76 procent. Kanttekening hierbij is dat de maandlasten, ondanks de lagere rente, wel vaak hoger uitpakten. Hier komt de looptijd in beeld. Amanda Bulthuis van Geld.nl verklaart: "Hoe sneller je aflost, hoe korter de periode dat je rente betaalt en dat scheelt flink in de kosten. In ons onderzoek gingen de mensen gemiddeld ruim 2 jaar sneller hun lening aflossen. Hierdoor betalen ze per maand gemiddeld 30 euro meer, maar onder de streep houden ze dus bijna 5.000 euro over."

Kanttekening: risicoprofiel

Shoppen naar een lagere rente kan dus voordelig uitpakken. Toch plaatst Geld.nl nog een kanttekening bij het onderzoek. Bij sommige kredietverstrekkers betaal je afhankelijk van je risicoprofiel een hogere rente. Dit heet 'risico gebaseerde rente'. Om je risicoprofiel te bepalen kijkt de kredietverstrekker naar je inkomen, je woonsituatie en je huidige leningen. “Als de kredietverstrekker jouw risico hoger inschat en een hogere rente vraagt, kan oversluiten nog steeds interessant zijn. Maar kijk hier goed naar”, raadt Bulthuis aan.