Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eens of oneens: consumentenvuurwerk moet verboden worden

30-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3684 keer bekeken
  •  
Vuurwerk_930x520
De klok heeft twaalf uur geslagen, de oliebollen staan op tafel en de glazen worden geheven. Het begin van een nieuw jaar met nieuwe voornemens, veranderingen en uitdagingen. Ook vaak het startsein van een avond vuurwerk kijken of zelf afsteken. Maar het vuurwerk zorgt ook voor veel ongelukken en overlast. Moet deze Nederlandse traditie verboden worden?
Vuurwerktraditie in Nederland
In 2015 gaven Nederlanders samen 65 miljoen aan vuurwerk uit. De vuurwerkbranche verwacht, door de gunstige economische ontwikkelingen, dat consumenten in vergelijking met 2015 dit jaar nog meer uitgeven. Bij veel families en vriendengroepen hoort vuurwerk uitzoeken en afsteken bij een geslaagde jaarwisseling. Vaak mogen kinderen laat opblijven en samen met hun ouders het gekochte vuurwerk afsteken.
Vuurwerkvrije zones
Vuurwerk zorgt ook voor veel overlast. Daarom komen dit jaar 77 gemeenten met vuurwerkvrije zones. Vaak zijn deze zones ingesteld rondom dierenstellingen, zoals dierentuinen en kinderboerderijen. De gemeente Wassenaar stelt een vuurwerkverbod in rondom huizen met een rietendak. Ook zal in veel delen in het centrum van Hilversum een vuurwerkverbod gelden.
Kijk hier of op de site van jouw gemeente of er een vuurwerkverbod geldt in jouw woonplaats.
Veel slachtoffers
Vuurwerk zorgt ook voor veel ongelukken. Uit cijfers van het Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat elk jaar gemiddeld 200 mensen oogletsel oplopen door vuurwerk. Op 31 december 2015 en 1 januari 2016 kwamen 482 slachtoffers op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Ook dit jaar zal vuurwerk weer veel slachtoffers maken.
Veiligheid
Om zelf geen slachtoffer van vuurwerk te worden, kun je zelf maatregelen treffen. Steek vuurwerk bijvoorbeeld altijd aan met een aansteeklont en zet siervuurwerk neer op een stabiele ondergrond. Voor vuurpijlen kun je een fles gebruiken gevuld met een beetje zand of water. Nog beter is om een pvc-buis stevig in de grond steken. Als het vuurwerk is afgestoken houdt dan voldoende afstand.
Wat vind jij?
Moet vuurwerk voor consumenten verboden worden? Of moeten mensen zelf kunnen beslissen of zij vuurwerk willen afsteken? En vind je een grote vuurwerkshow in het centrum van een stad een goede vervanging? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
Poll
De Kassa internetredactie wenst jou een hele fijne (en veilige) jaarwisseling!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!