Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste afname bijstandontvangers sinds 2008

28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleingeld 930x520
Het aantal mensen in de bijstand is vorig jaar voor het eerst sinds 2008 iets gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat doordat er minder 27- tot 45-jarige bijstandsontvangers waren. Bij de 45-plussers was er nog wel een duidelijke groei. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond ging het aantal mensen in de bijstand nog omhoog.

Minder mensen bijstand

Eind 2017 telde Nederland in totaal 461.000 bijstandsgerechtigden. Dit waren er 3500 minder dan een jaar eerder. Er stroomden dus meer mensen de bijstand uit dan erin, wat volgens het CBS een duidelijk gevolg is van de aantrekkende arbeidsmarkt.

Meer 45-plussers

De groep jongeren in de bijstand bleef daarbij min of meer gelijk. Onder de 45-plussers moesten wel zo'n 5000 mensen extra hun toevlucht tot de bijstand nemen. Daarmee was de groei binnen die leeftijdscategorie wel minder dan in 2016, toen het nog om een stijging van 9000 45-plussers ging.

Verhoging AOW-leeftijd

Dat er nog steeds bijstandsgerechtigden bijkomen, komt voor een deel door de instroom van asielzoekers, voornamelijk uit Syrië. Degenen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen een beroep doen op bijstand. Zo kwamen er vorig jaar 6000 bijstandsgerechtigden met een niet-westerse achtergrond bij.
Wat ook meespeelt is de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat vertraagde vorig jaar de uitstroom van bijstandsgerechtigden die tegen de AOW-leeftijd aanzaten. Zij moesten door de verschuiving van de leeftijdsgrens met drie maanden immers iets langer wachten voordat zij de bijstand konden verlaten voor hun pensioen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!