Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in geldnood

Eerste hulp Slotervaart dicht, ook IJsselmeerziekenhuizen in geldnood

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Vanochtend werd bekend dat de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk en het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling hebben aangevraagd. De eerste hulp bij de MC IJsselmeerzoekenhuizen blijft open.

'Faillissement lijkt reëel'

Volgens Mariska Tichem, voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, gaan wel alle geplande behandelingen en afspraken die patiënten hebben staan door. ,,De patiëntenzorg blijft op dit moment gegarandeerd'', verzekerde zij nogmaals. Door het uitstel van betaling is volgens haar sprake van een ,,buitengewoon onzekere situatie''. ,,Een faillissement lijkt reëel op korte termijn.''

Op dit moment zijn in het Slotervaartziekenhuis 150 bedden bezet. In de IJsselmeerziekenhuizen liggen zo'n tweehonderd patiënten.

'Schuld zorgverzekeraars'

De Ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis is ,,verbijsterd" dat er uitstel van betaling wordt aangevraagd. De raad vindt het ,,onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars willens en wetens" dit ziekenhuis en de zogenoemde IJsselmeerziekenhuizen ,,ten gronde richten". ,,Het is buitengewoon kwalijk dat binnen de Nederlandse gezondheidszorg de zorgverzekeraar een dergelijke macht heeft gekregen. Daarmee is de marktwerking binnen de zorg volledig mislukt", zo klinkt het.

Zilveren Kruis: grote impact

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die het contract met het MC Slotervaart-ziekenhuis in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad opzegde, realiseert zich volgens de eigen site ,,zeer dat dit een grote impact heeft".

,,Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat onze verzekerden ook in de toekomst toegang blijven houden tot ziekenhuiszorg." Er zat volgens het Zilveren Kruis niks anders op dan af te haken, want verzekeraars moeten ,,zorgvuldig met premiegeld" omgaan: ,,Het is de besturen van de ziekenhuizen helaas niet gelukt om tot een financieel haalbaar toekomstscenario te komen, terwijl de financiële situatie in de tussentijd steeds verder verslechterde."

,,In juli heeft Zilveren Kruis besloten om een grote vordering tijdelijk niet op te eisen zodat we met elkaar toekomstscenario’s konden bespreken." Maar begin deze maand kwam nog een verzoek om extra geld te lenen. ,,Hierdoor werden wij verrast. De financiële situatie bleek slechter dan verwacht. Zilveren Kruis heeft daarom besloten geen extra geld te lenen." ANP