Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eigen Huis wil andere aanpak bevingsschade

17-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VEH-vereniging-eigen-huis.jpg
Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat het tijd wordt voor ,,een fundamenteel andere aanpak'' van de afwikkeling van schades in het Groninger aardbevingsgebied. De vereniging zegt dat inwoners het afgelopen jaar massaal het vertrouwen in de toekomst van het gebied hebben verloren omdat ze ,,in de praktijk nog veel te weinig merken van alle plannen en beloftes''.
Zag in september 2015 nog 38 procent de toekomst negatief of zeer negatief in, in het najaar van 2016 lag dat percentage op 76, blijkt uit ledenonderzoek van Eigen Huis. Slechts 7 procent is nog positief. Algemeen directeur Cindy van de Velde van de belangenvereniging stelt dat ,,gedupeerden eerst moeten worden geholpen, welke instantie wat betaalt is van later zorg."
De hoop is nu gevestigd op de omgekeerde bewijslast, waarmee de Eerste Kamer voor het kersreces akkoord ging. Die moet in principe de basis zijn voor een nieuwe schaderegeling, aldus Eigen Huis. Groningers hoeven dan niet meer te bewijzen dat schade aan hun huis komt door gaswinning, maar de NAM, verantwoordelijk voor de winning, moet aantonen dat de schade er níet mee te maken heeft. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!