Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Elektrische fiets nieuw doelwit bij fietsendieven

Elektrische fiets nieuw doelwit bij fietsendieven
De elektrische fiets is populair en niet alleen bij senioren. Vanwege de crisis is vooral de vraag naar tweedehands e-bikes gestegen. Hier spelen fietsendieven handig op in. Dat blijkt uit cijfers van fietsverzekeraar ENRA.

Verdubbeling

Fietsendieven hebben de e-bike ontdekt. In het eerste half jaar van 2013 is het aantal gestolen elektrische fietsen verdubbelt ten opzichte van 2011. Ook de gewone fiets wordt meer gestolen. In dezelfde periode is er een stijging van 60 procent. Tussen 2008 en 2010 daalde het aantal fietsendiefstallen, maar inmiddels zit de fietsencriminaliteit weer in de lift.

Wees de fietsendief te slim af met deze tips:
  1. Zet uw fiets op slot met verschillende (goede) sloten.


  2. Zet de fiets vast aan een paal, fietsenrek of hek en maak de fiets altijd vast door het frame en het voorwiel. Zorg ervoor dat het slot hoog hangt, dan is het moeilijker open te breken.


  3. Zet uw fiets op een plek waar veel mensen komen. Fietsendieven hebben liever geen pottenkijkers.


  4. Noteer de gegevens van uw fiets en/of graveer de fiets. Framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur zijn belangrijke kenmerken van een fiets.


  5. Check voor de aankoop van een tweedehands fiets of deze als gestolen geregistreerd staat in het online fietsendiefstalregister van de RDW.


  6. Mountainbikes en damesfietsen worden het vaakst gestolen. Zet deze fietsen dus extra goed vast, zeker als ze nieuw zijn.


Bron: BovagKrant/Fietsersbond


Wat is uw beste tip om fietsendiefstal te voorkomen?