Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Elektrische plaat vervangt gasfornuis

Elektrische plaat vervangt gasfornuis

Het gasfornuis maakt nu plaats voor de elektrische plaat. Veel Nederlanders die een nieuwe kookplaat kochten, kozen voor een elektrische (73 procent), blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Slechts 27 procent van de mensen die een nieuwe kookplaat uitzochten, koos voor een gasplaat. Natuur & Milieu baseert de percentages op verkoopcijfers. Ook zag de organisatie zag de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Wat valt onder een elektrische plaat?

Onder 'elektrisch' vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Van deze platen is inductie het zuinigst en tevens het meest in trek.

Opkomst warmtepompen

Het aantal verkochte warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent. De apparaten kosten al snel duizenden euro's, maar de prijs kan met een overheidssubsidie worden gedrukt. Elektrische pompen halen warmte uit lucht, boden of grondwater. Zo worden woningen op een duurzamere manier verwarmt. Dat scheelt in CO2-uitstoot. De techniek is enkel geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. 

Er vindt een omslag plaats

"In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden", stelt directeur Programma's Natuur & Milieu Rob van Tilburg. "Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming."

Natuur & Milieu berekent dat inmiddels een meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd. Het betreft 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. De komende twee jaar moeten gemeenten tevens bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen. ANP