Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiebedrijf Ennatuurlijk moet klanten meer dan duizend euro terugbetalen

04-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verwarming930x520
Energiebedrijf Ennatuurlijk moet drie bewoners van de Eindhovense wijk Meerhoven kosten terugbetalen, die het bedrijf ten onrechte voor aansluiting op de stadsverwarming in rekening had gebracht. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. Eerder besteedde Kassa al aandacht aan de energieleverancier, waarbij bewoners van de wijk Reeshof in Tilburg voor hetzelfde probleem stonden. Kijk dit fragment  hier  terug. 
Onduidelijke constructie
Ennatuurlijk had ook naar hen de betaalconstructie niet duidelijk gecommuniceerd, waardoor de eigen bijdrage hoger uitviel dan verwacht. In de overeenkomst voor aansluiting op het stadsverwarmingsnet werd alleen de eigen bijdrage opgenomen. Later bleek Ennatuurlijk iedere maand voor een periode van dertig jaar een bedrag voor de aansluitkosten in rekening brengt.
Jarenlang te veel kosten
Drie klanten uit Eindhoven van Ennatuurlijk hadden daarom de zaak aangespannen. Ze waren het niet eens met de aansluitkosten die maandelijks moesten worden betaald. Volgens hen hadden ze bij het ingaan van het contract al eenmalig een bijdrage voor de aansluitkosten betaald. Twee jaar geleden bepaalde de rechtbank in Den Bosch nog dat Ennatuurlijk geen dubbele kosten heeft gerekend en dit dus niet terug hoefde te betalen. De klanten die de zaak nu alsnog hebben gewonnen moeten tussen de duizend en tweeduizend euro terugkrijgen, zo heeft het hof geoordeeld.
Geen toestemming
Het hof vindt dat de bewoners hierover vooraf geïnformeerd hadden moeten worden. Ze hebben de kosten betaald, maar daardoor niet ingestemd met de maandelijkse bijdrage, staat in de uitspraak van het hof. Ennatuurlijk moet die gemaakte kosten daarom nu terugstorten.
Proces gaat verder
Stefan van der Eijk, één van de gedupeerden, laat aan Omroep Brabant weten door te gaan met de strijd. "Dit ging om een proefproces. Nu de uitspraak bekend is, gaan we kijken of er ook voor andere mensen wat mogelijk is", aldus Van der Eijk.
Stadsverwarming is een duurzame vorm van energie, waarbij restwarmte uit de industrie via dikke waterleidingen naar huizen wordt getransporteerd om zo de huiskamer te verwarmen.
Bron: Kassa/Omroep Brabant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!