Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energielabel huishoudapparaten op de schop

06-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Energielabel 930 520
De energielabels voor elektrische huishoudelijke apparaten als koelkasten, wasmachines en stofzuigers worden aangepast. Het Europees Parlement besloot woensdag in Straatsburg dat het ,,verwarrende’’ systeem binnen vijf jaar op de schop moet.
Kleurenschaal A t/m G
De bekende kleurenschaal van A tot en met G moet weer in één oogopslag duidelijk maken hoe het staat met het energieverbruik. Veel apparaten vallen nu in de categorie A+, A++ of A+++ en dat is niet duidelijk voor consumenten.
'Vertrouwen in label is nodig'
Het parlement wil ook dat het label wordt getoond in advertenties en dat het toezicht op energielabels wordt aangescherpt. ,,Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat energielabels kloppen, en fabrikanten niet sjoemelen met de informatie’’, aldus D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy.
GroenLinks: invoering duurt te lang
Zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout vindt dat het allemaal veel te lang duurt en het parlement zijn oren laat hangen naar de industrie ,,ten koste van consument en klimaat''.
Het parlement gaat nu onderhandelen met de lidstaten over de wetstekst. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!