Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energydrinks het populairst onder mbo'ers

19-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Energydrinks.jpg
Cafeïnehoudende energydrinks, tabak, alcohol en cannabis zijn de populairste middelen onder scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Amsterdam. Een op de veertien mbo'ers slikte onlangs ecstasy, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en drugsinformatiecentrum Jellinek.
Genotsmiddelen
Volgens de onderzoekers dronk ruim de helft van de scholieren onlangs een energydrankje, bij alcohol is dat twee op de drie. Een derde van de mbo'ers stak afgelopen maand een sigaret op. Ruim een op de vijf blowde.
Harddrugs
Het gebruik van harddrugs ligt een stuk lager. Bij deze middelen scoren XTC-pillen het hoogst. Een vijfde van de scholieren heeft dat ooit weleens geprobeerd, 7 procent slikte onlangs nog zo'n pil. Cocaïne staat op de tweede plek. Bijna een op de tien heeft ooit weleens een lijntje coke gesnoven, 3 procent deed dat pas geleden nog. Amfetamine is iets minder populair onder scholieren.
De gemiddelde leeftijd
De gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst gerookt en alcohol gedronken wordt ligt op vijftien jaar. Bij de eerste keer cannabis is dat zestien, bij ecstasy zeventien en bij amfetamine en cocaïne achttien jaar. Het afgelopen jaar dronk zo’n 15 procent weleens alcohol onder schooltijd of tijdens een stage. Over het algemeen wordt er meer gedronken en geblowd door jongens dan door meisjes.
2000 leerlingen
Het onderzoek werd gedaan onder bijna 2000 leerlingen van gemiddeld negentien op verschillende Amsterdamse mbo-instellingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!