Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

EON stuurt klanten foutieve eindafrekeningen

EON stuurt klanten foutieve eindafrekeningen

Energiemaatschappij EON heeft dit jaar klanten per abuis een vaak veel te hoge jaarrekening gestuurd, oplopend tot wel 700 euro hoger. Dat erkent Roel Meijerink, directeur Verkoop van EON Benelux vanavond in het televisieprogramma Kassa.

2500 klanten
De foute rekeningen werden opgemerkt door de klanten zelf en aanvankelijk door EON als incidenten beschouwd. Een eerste fout werd al in januari gemeld bij EON. Maar pas na tussenkomst van Kassa eerder deze week, waar meerdere klachten over dit probleem binnenkwamen, ontdekte EON dat er een structureel probleem was. En gaat om maar liefst 2500 klanten van EON.

Correctiefactor elektra
Kern van het probleem is een zogenoemde correctiefactor elektra, die eigenlijk helemaal niet thuishoort op de nota.  In tegenstelling tot een correctiefactor gas die wel bestaat. Op de foutieve rekeningen varieert de correctiefactor elektra van 1.6 tot 4.8. Het corrigeert (vermenigvuldigt) de afgelezen meterstand van de klant, waardoor het verbruik en daarmee de rekening veel hoger uitkomt. Meijerink zegt in Kassa toe dat het probleem nu serieus wordt aangepakt en dat alle 2500 klanten en voormalige klanten worden benaderd en gecompenseerd.

Bekijk hieronder het fragment over de foutieve eindafrekeningen van EON.