Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Er moet statiegeld ingevoerd worden op spijkerbroeken’

05-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
spijkerbroek kapot 930x520
Om hergebruik te bevorderen, moet er in Nederland statiegeld worden geheven op spijkerbroeken. Hiervoor pleiten Michiel Scheffer van D66 en hoogleraar Jan Jonker.
Nieuw systeem
Scheffer zegt dat er een nieuw systeem moet komen om het inzamelen van kleding te bevorderen. Jaarlijks worden er in Nederland 20 miljoen spijkerbroeken verkocht, waarvan slechts 15 procent gerecycled. Ook bij andere kleding is dit percentage laag.
2,50
Volgens Scheffer is het invoeren van statiegeld een goede oplossing om hergebruik te stimuleren. Hij pleit ervoor dat consumenten dan hun oude spijkerbroek inleveren bij de winkel waar ze hem gekocht hebben, of bij een gemeentelijke afvalstraat. Per broek zou men dan 2,50 euro terugkrijgen.
‘Niet van deze tijd’
In de Kamer is er zowel voor- als tegenstand. PvdA-Kamerlid Cegerek steunt het plan, maar volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is het statiegeldsysteem te duur en niet van deze tijd.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!