Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

EU-hof: tweedehands e-book verkopen illegaal

EU-hof: tweedehands e-book verkopen illegaal

Een tweedehands e-book verkopen zit er niet in als het aan het Europese Hof van Justitie ligt. Dat is namelijk in strijd met de bescherming van het auteursrecht, luidt het oordeel.

Nederlandse uitgevers stapten naar de rechter vanwege de praktijken van internetmarktplaats Tom Kabinet. Het bedrijf biedt online tweedehands elektronische boeken aan. De rechtbank in Den Haag vroeg om raad bij het EU-hof.

Illegale kopieën

Een van de risico's bij doorverkoop van e-books is verdere verspreiding voor een fractie van de oorspronkelijke prijs, stelt de advocaat-generaal, ook als dat eigenlijk niet mag. Het zou daarbij niet altijd mogelijk zijn om legale kopieën te onderscheiden van illegale.

Het is volgens de adviseur de bedoeling dat abonnementen toegang geven tot een volledige bibliotheek van e-books, in tegenstelling tot het downloaden van content met eeuwigdurend gebruiksrecht. Dat laatste zal gaan verdwijnen volgens de adviseur. Rechters volgen dergelijke adviezen veelal op. Nieuwe vormen van toegang moeten de rechthebbende distributeurs meer inkomsten bieden en gebruikers op een flexibele manier toegang geven tot veel meer inhoud. ANP