Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europa wil menselijke controle over kunstmatige intelligentie

11-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
robot  930x520
Nederland en 24 andere Europese landen willen garanderen dat mensen de controle houden over slimme robots. Kunstmatige intelligentie (KI) biedt veel voordelen, maar brengt ook gevaren met zich mee. Om die het hoofd te bieden en kansen te grijpen, gaan de 25 landen hun krachten bundelen. Voorkomen moet worden dat er schadelijke KI-toepassingen worden ontwikkeld. Privacy en persoonlijke gegevens moeten goed worden beschermd en ook moet het duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is.

'Klimaat van vertrouwen'

De landen gaan daarom een gezamenlijk antwoord formuleren op de sociale, juridische en ethische vragen die het gebruik van kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Doel is een ,,klimaat van vertrouwen'' rond kunstmatige intelligentie te creëren en het grote publiek er vertrouwd mee te maken.

Technologie KI aanjager van economie

Europa moet mondiaal in de race blijven als het gaat om onderzoek naar en het ontwikkelen van robots, software en apparaten waarbij KI komt kijken, zo staat verder in een verklaring die de landen in Brussel ondertekenden. Namens Nederland zette staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) haar handtekening.
KI kan bijdragen aan oplossingen op het vlak van gezondheidszorg, klimaatverandering, migratie en cyberveiligheid. De technologie is een belangrijke aanjager van economische groei, maar het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en het onderwijs moeten daarvoor nog wel stappen zetten. De ondertekenaars beloven zich daarvoor in te zetten.

Europees 'ecosysteem' voor blockchain

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip noemde de samenwerking uitstekend nieuws. ,,Een strategie rond KI in Europa moet grensoverschrijdend zijn om succesvol te zijn.’’
Ook over blockchain werd een verklaring ondertekend. Nederland en 21 andere landen gaan samenwerken om Europa wereldleider te maken in deze technologie waarbij digitale informatie in stukken wordt gehakt en decentraal opgeslagen. Een Europees ,,ecosysteem’’ voor blockchain moet voorkomen dat ieder land het wiel gaat uitvinden.
Uiteindelijk moeten burgers profiteren van de verhoogde veiligheid die blockchain kan bieden bij allerhande digitale transacties. ,,In de toekomst zullen alle publieke diensten gebruikmaken van blockchaintechnologie'', zei EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie). ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!