Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ex-borstkankerpatiënt beter verzekerbaar

13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
kanker_19.jpg
Borstkankerpatiënten hebben vanaf mei een aanzienlijk grotere kans om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit kan dankzij het gebruik van nieuwe statistieken waaruit blijkt dat hun overlevingskansen door de jaren heen enorm zijn verbeterd. Voorheen werden zij vaak afgewezen door levensverzekeraars. Dat maakt het Verbond van Verzekeraars zaterdagavond bekend in een uitzending van Kassa. Zonder een overlijdensrisicoverzekering is het vaak niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Nieuwe cijfers
Het Verbond van Verzekeraars komt daarmee tegemoet aan het dringende verzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). In een uitzending van Kassa beloofde het Verbond van Verzekeraars in 2015 om recente cijfers over de overlevingskansen van borstkankerpatiënten te onderzoeken. Die zijn aanzienlijk verbeterd dankzij nieuwe behandelmethoden en betere screening en daarom zou deze groep ook een overlijdensrisicoverzekering moeten kunnen afsluiten, stelde ook Kassa-redacteur Liv Rotteveel, zelf een ex-borstkankerpatiënt. Zij is volledig genezen verklaard maar werd desondanks afgewezen door drie overlijdensrisicoverzekeraars toen ze een huis wilde kopen.  
Gunstige resultaten
Het ‘predictiemodel (ex-) borstkankerpatiënten’ dat is ontwikkeld door het  Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in opdracht van het Verbond  van Verzekeraars  en het NFK moet een einde maken aan deze situatie. "De eerste resultaten zijn gunstig", laat Paul Koopman van het Verbond weten. "Uit een verkennende test* onder 50 (ex)-borstkankerpatiënten blijkt dat zij op basis van dit model allemaal verzekerbaar zijn, terwijl zij voorheen vaak werden afgewezen. Wel moet vaker dan in de oude situatie rekening worden gehouden met premie-opslagen."
Premiebeleid per verzekeraar verschillend
De controletest geeft een goede indicatie van de werking van het predictiemodel, maar de resultaten kunnen niet een op een worden door vertaald naar de verzekeringspraktijk. Om die reden wordt de uitwerking van het model nauwgezet gevolgd en over een jaar geëvalueerd. De betrokken organisaties onderzoeken of het model ook bruikbaar is voor ander veel voorkomende kankersoorten, zoals melanoom.
De NFK en het Verbond van Verzekeraars wijzen er op dat het voor (ex)-patiënten van belang is zich te realiseren dat het acceptatie- en premiebeleid per verzekeraar nog steeds fors kan verschillen. Het blijft dus gewenst om meerdere offertes aan te vragen.
Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten Organisaties leggen zaterdagavond in Kassa nader uit hoe het predictiemodel precies werkt. Zaterdagavond om 19:05 op NPO1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!