Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Extraatje overmaken aan alle minima'

18-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10-euro_01.jpg
Alle minima moeten het extraatje dat het kabinet hen voor dit jaar heeft toegezegd automatisch krijgen. Ze moeten er niet om hoeven te vragen. Alleen huishoudens van wie de gegevens niet bij gemeente of Sociale Verzekeringsbank bekend zijn, moeten het bedrag zelf aanvragen.
Steun
Dat staat in een voorstel van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij rekent op steun van een Kamermeerderheid. De Kamer spreekt donderdag over het extraatje voor de minima.
Eenmalig extraatje
Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat gezinnen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon in 2014 eenmalig 100 euro ontvangen. Voor alleenstaande ouders gaat het om 90 en voor alleenstaanden om 70 euro.
Het kabinet wil het geld echter alleen overmaken aan bijstandsgerechtigden. Werkenden en gepensioneerden met een laag inkomen moeten het bij de gemeente aanvragen. Die kan het vervolgens ook weigeren.
'Niet weigeren'
Van Weyenberg vindt dat laatste niet kunnen. Ook PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) regelt dat gemeenten het extraatje niet mogen weigeren, zei ze vorige week. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het niet gerechtvaardigd een onderscheid te maken tussen bijstandsgerechtigden en andere minima.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het wel degelijk de bedoeling dat iedereen die recht heeft op de bonus die ook ontvangt. Maar er is enige gemeentelijke vrijheid om te voorkomen dat mensen met een groot vermogen, maar een laag inkomen, het geld ook kunnen opstrijken.
Van Weyenberg is niet onder de indruk van dat argument. ,,Hoeveel mensen met een groot vermogen hebben een inkomen op minimumniveau?''
Uitvoeringskosten
Hoewel CDA'er Heerma ernaar neigt voor het D66-voorstel te stemmen, is hij kritisch over de koopkrachtondersteuning voor minima. Die maakt het volgens hem minder lonend te gaan werken. Bovendien vindt hij de uitvoeringskosten erg hoog: 10 van de 70 miljoen van de totale kosten gaan daaraan op. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!