Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Facebook-baas Zuckerberg ziet toekomst in privacy

Facebook-baas Zuckerberg ziet toekomst in privacy

Facebook-baas Mark Zuckerberg denkt dat communicatienetwerken die gericht zijn op privacy populairder zullen worden dan open netwerken. Dat zei de oprichter van Facebook in een bericht op het sociale netwerk. Facebook gaat zich volgens Zuckerberg daarom meer richten op de privacy van gebruikers.

Zo krijgen alle chatdiensten van het bedrijf versleuteling waardoor niemand van buitenaf de berichten kan lezen. WhatsApp heeft die versleuteling al, maar Facebook Messenger en de chatfunctie van Instagram nog niet. Die drie chatdiensten gaan achter de schermen op een platform draaien.

'Onder vuur'

De privacy-lijn van Facebook is opvallend omdat het bedrijf de afgelopen jaren onder vuur lag door het ene na het andere schandaal. Rode draad daarbij was dat Facebook geregeld te gemakkelijk met de gegevens van zijn gebruikers omsprong. Ook kreeg Facebook veel kritiek omdat het bedrijf het mogelijk maakte dat buitenlandse partijen verkiezingen beïnvloedden. ANP

Kijk ook 'De Fuik van Facebook' (Kassa, 9 juni 2018) over de actualiteit rond het sociale medium. Er is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zoveel data verzameld over mensen als door Facebook.