Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Facebook betaalde gebruikers om persoonlijke gegevens te checken

Facebook betaalde gebruikers om persoonlijke gegevens te checken

Facebook heeft gebruikers, voornamelijk tieners, vanaf 2016 20 dollar per maand betaald om een app te downloaden waarmee Facebook vrijwel al hun persoonlijke gegevens kunnen checken. Als ze vrienden zo ver kregen de app ook te downloaden kregen ze ook nog een extra beloning. De mensen die het techbedrijf heeft benaderd zijn tussen de 13 en 35 jaar oud, de minderjarige mensen moesten officieel ouderlijk toestemming krijgen om de app te downloaden, meldt Techcrunch.

Jongeren

Het is niet bekend hoeveel jongeren hieraan mee hebben gedaan en of er ook Nederlandse jongeren zijn benaderd. Wel bekend is dat al het internetverkeer via de servers gaat van Facebook. Het bedrijf liet ze ook nog een ander programma gebruiken, waarmee Facebook de data daadwerkelijk kon onderscheppen en ontsleutelen. Volgens tech-redacteur Joost Schellevis gaat het te ver. Volgens hem geef je dan al je geheimen prijs. 

Dalende populariteit

Volgens Schellevis is het voor Facebook nuttig om te weten welke apps tieners gebruiken en wat ze interesseert. Zeker tieners zouden interessant zijn, die lopen namelijk massaal weg bij Facebook. Facebook zou volgens Schellevis graag willen weten welke apps tieners gebruiken om ze vervolgens op te kopen.

WhatsApp

Facebook heeft eerder een app gebruikt om het internetverkeer van gebruikers in de gaten te houden. Toen WhatsApp populair werd hebben ze het bedrijf achter WhatsApp gekocht voor ongeveer 20 miljoen dollar.

Na de publicatie op Techcrunch kwam Facebook met de mededeling dat het inmiddels is gestopt met de app Facebook Research. Bron: NOS