Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Facebooks beloofde 'volg-mij-niet-knop' komt eindelijk

Facebooks beloofde 'volg-mij-niet-knop' komt eindelijk

Herken jij het volgende? Je zoekt op een online winkel een nieuwe gadget en vervolgens staat je Facebook-tijdlijn ermee vol. Hier gaat een einde aan komen, maar dan moet je er eerst zelf wat voor doen!

Binnenkort krijgen Facebook-gebruikers de mogelijkheid de data die het bedrijf via apps en sites verzamelt van hun eigen account los te koppelen. Daarmee behoren gepersonaliseerde advertenties tot het verleden, maar daar moet je wel eerst actief werk van maken.

Late nakoming van belofte van Mark Zuckenberg

Mark Zuckenberg beloofde anderhalf jaar geleden al een privacy-gereedschap waarmee dit werkelijkheid zou worden. Het bouwen hiervan duurde iets langer dan verwacht, vanwege de complexiteit van de operatie. Op dit moment is de optie al werkelijkheid in Ierland, Zuid-Korea en Spanje. Andere landen zullen de komende maanden nog moeten volgen.

Volgen van sitebezoek

Facebook volgde al langere tijd gebruikers op diverse manieren. Zo konden sitebeheerders een zogeheten pixel op hun site plaatsen waarmee adverteerders kunnen bijhouden welke pagina's worden bezocht. Ook de Facebook like-knop kon op een soortgelijke manier op sites worden ingebouwd. 

Initiatief bij gebruiker

Het initiatief om een einde te maken aan dit volggedrag ligt wel bij de gebruiker. De gebruiker zal actief met zijn of haar instellingen aan de slag moeten.

Mislopen van omzet

Facebook geeft zelf aan wel omzet mis te zullen lopen door de aanpassing, maar zegt het belangrijker te vinden dat gebruikers controle hebben over hun eigen data.

Bron: de Volkskrant