Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

FNV gaat leden raadplegen over pensioendeal

FNV gaat leden raadplegen over pensioendeal

Vakbond FNV gaat zijn achterban raadplegen over de voorgestelde verregaande hervormingen van het pensioenstelsel. Het principe-akkoord dat met het kabinet en de werkgevers werd bereikt, zal neutraal aan de leden worden voorgelegd.

In principe zou een ledenreferendum vrij snel uitgevoerd kunnen worden. De bond heeft ruim 1 miljoen leden. Via zo'n referendum kunnen zij dan aangeven of ze akkoord gaan of niet. Als de FNV-achterban akkoord gaat met een pensioendeal, dan heeft het FNV-bestuur extra munitie om het ledenparlement weer bijeen te roepen en het voorstel voor te leggen. Dat zou eind volgende week zijn, zo klinkt het.

Ledenparlement

De ledenraadpleging zal zo snel mogelijk beginnen, liet voorzitter Han Busker van FNV weten. De leden krijgen informatie en kunnen online hun stem uitbrengen. De uitslag gaat naar het ledenparlement, het hoogste orgaan van de bond.

'Boeiende en stevige discussie'

De bijeenkomst van het 105 leden tellende ledenparlement in Utrecht duurde dinsdag uren. De vergadering begon om 18.30 uur. Een kleine groep actievoerders, niet aanwezig in de vergaderzaal, hield de ontwikkelingen vanuit de ontvangstruimte van het Centraal Vakbondshuis scherp in de gaten. De vergadering van het ledenparlement werd als hard, kritisch, fel en verhit omschreven.

Busker zelf sprak van een boeiende en stevige discussie en voelde naar eigen zeggen steun uit het ledenparlement. "Wij als bestuur steunen het onderhandelingsresultaat, wij zijn positief. Er was vanuit het ledenparlement ook waardering voor de onderhandelaars. We gaan het nu aan de leden vragen en een keurig proces doorlopen. We hebben er alle vertrouwen in dat het heel goed verdedigbaar is", aldus Busker. Hij zei dat het principe-akkoord nu niet ter stemming is voorgelegd aan het ledenparlement.

AOW-leeftijd

In het principe-akkoord is onder meer afgesproken dat de pensioenleeftijd minder snel gaat stijgen. Dat was het meest heikele punt van de onderhandelingen. Tot 2022 blijft de pensioenleeftijd op 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt die naar 67 jaar in 2024. Als de levensverwachting met een jaar stijgt, gaat de AOW-leeftijd met acht maanden omhoog.

Boetes

Verder kunnen mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. De boete die hier nu nog voor staat, wordt voor de eerste 19.000 euro afgeschaft. Over het brutosalaris daar bovenop moeten werkgevers wel nog een boete betalen. Zzp'ers worden verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Ook moet het eenvoudiger voor ze worden om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten.

'Op de schop'

Het pensioensysteem gaat op de schop. Pensioenuitkeringen kunnen in de toekomst sneller gaan stijgen en in slechte tijden sneller worden gekort. Er komt een einde aan het systeem waarbij jongere werknemers de oudere werknemers subsidiëren.

Het principe-akkoord zal woensdagochtend worden gepresenteerd. FNV is daar gewoon bij aanwezig. ANP