Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV komt met hulpmiddel voor horecapersoneel

07-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
horeca 930x520
Horecamedewerkers hebben er een nieuw hulpmiddel bij om te kijken of ze wel genoeg loonsverhoging krijgen. Vakbond FNV heeft een speciale loontabel ontwikkeld die werknemers kunnen inzetten bij het maken van loonafspraken met hun baas.
Het gaat om een soort tussenoplossing. De bond streeft er eigenlijk naar om weer met werkgevers om de tafel te gaan over het opstellen van een cao voor sector als geheel of delen daarvan.
Ontbreken van cao
Volgens FNV heeft veel restaurant-, café- hotelpersoneel door het ontbreken van een cao al ruim drie jaar geen loonsverhoging ontvangen, ondanks dat de omzet bij veel horecabedrijven wel toenam. Dit kan betekenen dat medewerkers dik 4000 euro bruto zijn misgelopen, becijfert de bond die zich daarbij baseert op de gemiddelde cao-loonsverhogingen in andere vergelijkbare branches.
Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam onlangs ook al met een loonadvies, maar de salarissen die daarin voorgesteld worden liggen volgens FNV nog maar iets boven het niveau van 2013.
Diversiteit
In de horeca werken ruim 300.000 mensen, voor een groot deel jongeren die bijverdienen om hun studie te betalen. Het maken van een cao voor de sector wordt bemoeilijkt door de enorme diversiteit in de branche. Veel cafés zijn bijvoorbeeld eenmansbedrijfjes en hun financiële situatie is lastig te vergelijken met die van grote hotel- en restaurantketens.
Minimumloon
Arbeidsmarktdeskundigen omschreven de horeca eerder als een van de slechtst betalende bedrijfstakken van Nederland. Daarbij komt het voor dat medewerkers minder dan het minimumloon krijgen of zwart worden uitbetaald, aldus FNV.
KHN was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!