Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Foodwatch: NVWA moet weg bij Economische Zaken

09-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Foodwatch
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag bij een volgend kabinet niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen, vindt voedselwaakhond foodwatch. De organisatie is woensdag een petitie begonnen om de oproep kracht bij te zetten richting de politiek.
Vergiftigde eieren
Aanleiding is het schandaal met vergiftigde eieren die in de winkels lagen. ,,Om de voedselveiligheid en gezondheid te kunnen garanderen in Nederland hebben we een sterke, strenge en bovenal onafhankelijke toezichthouder nodig die het publieke belang altijd voorop stelt. Dit is nu niet het geval omdat de NVWA continu onder druk staat om economische belangen af te wegen tegen de gezondheid van burgers'', stelt foodwatch.
"Pijnlijk duidelijk"
Het eierschandaal maakt volgens foodwatch ,,pijnlijk duidelijk'' dat het toezicht op de voedselveiligheid in ons land faalt. ,,Vermoedelijk is de consument al een jaar lang blootgesteld aan eieren waarin de verboden insecticide fipronil zat. Bovendien werden consumenten verkeerd voorgelicht toen het schandaal eindelijk aan het licht kwam'', aldus de voedselwaakhond.
Zelfstandig orgaan
Volgens foodwatch zou de NVWA een zelfstandig orgaan moeten worden die dan als onafhankelijke toezichthouder kan opereren. Een andere optie is de instantie onderbrengen bij het ministerie van Volksgezondheid.
Rechten geschonden
De voedselwaakhond stelt dat de rechten van consumenten de afgelopen jaren ten koste van bedrijfsbelangen meerdere malen zijn geschonden. Foodwatch wijst onder meer naar de Q-koorts uitbraak, het paardenvleesschandaal en de weigering van de NVWA om inspectieresultaten van vieze winkels en restaurants openbaar te maken. ANP

Meer over:

nvwa, foodwatch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!